Denne uges største inspiration fik jeg i forbindelse med afslutningen på et længerevarende udviklingsforløb med nogle teamledere. De havde kendt hinanden i mange år, arbejdet tæt sammen i mange år, og nu skulle de så give hinanden feedback i forbindelse med afslutning af et udviklingsforløb.

Der blev helt stille. Jeg havde bedt dem om at overveje, hvad der kunne være vigtigt at sige til hinanden og hvorfor, give feedback til hinanden, en over for en, efter de havde haft et udviklingsforløb sammen. Start med det der har været godt og givende i samarbejdet og få også sagt det, der kan være et godt råd fremadrettet til kollegaen. Noget man vil anbefale, noget man har savnet, eller noget man mener kan gavne personen og omgivelserne. Modtageren skulle blot lytte og med opmærksomhed tage imod og sige tak efterfølgende.

Det var en vanskelig øvelse for mange, ikke at rose, det var de gode til, men det at give et godt råd og at lytte og sige tak. Det var også uvant for mange at modtage rosen.

Det er mærkeligt, hvor uvante mange mennesker er med det at skulle give og tage imod feedback. Det er så let at tale om hinanden, men at tale til hinanden, når det handler om hinanden – det er svært. Derfor blev jeg rigtig glad for, at vi lige fik den lille øvelse med, da det helt sikkert kan forbedres ved træning.

Inderst inde i os alle er der et behov for at blive set, hørt, accepteret og taget med i fællesskabet. Feedback handler dybest set om at tage dette alvorligt og om, at give det til mennesker omkring os, på en venlig og ikke dømmende måde, som inspiration og støtte til vækst og udvikling.

Feedback handler om, at få øje på noget hos den anden og formidle det med omtanke. Altså ikke bare fyre løs af hvad der hurtigt irriterer eller falder os ind. Feedback er mere en ris og ros. Feedback handler om samarbejde og om det at udvikle og vækste sammen. Det handler også om at kunne være forskellig og samtidig være i et fællesskab med en forståelse for hinanden. Feedback er stort og givende, både for den der giver og modtager og specielt, når man pludselig står der overfor hinanden som ”gamle” kollegaer og åbner op og lytter.

Med kritik kan man opnå noget, men med opmuntring meget mere. Derfor er det vigtigt at tænke sig godt om og i sit ” mindset ” nogle gange lede efter noget venligt og positivt hos en anden person, frem for det jeg vil kalde at invadere andre med en egen nogle gange fastlåst og snæversynet observation. Man kan komme til at synes noget alt for hurtigt og ramme andre skarpt i stedet for, at påpege noget man har lagt mærke til på en stille og tænksom måde.

Det var det der inspirerede mig. Disse pludselig mere stille og tænksomme kollegaer der var givende og tog imod hinandens hjælpsomme roser og gode råd.

Feedback kan skabe stolthed hos både giver og modtager. ”Jeg fik sagt det” eller ” Jeg lyttede og kunne bruge det” og ”Tak – jeg er glad for, at du sagde det”.

Rigtig god fornøjelse med feedback der hvor I er på jobbet eller privat.

Fredagens vise ord er skrevet af Carl Bard:

”Selvom ingen kan gå tilbage og lave en helt ny start, kan alle starte nu og lave en ny ende.”

Anotherstep – en del af PS4 A/S ønsker dig en rigtig god weekend

Berit Weise Partner i PS4 A/S